Sri Lanka (4) Party bus naar Anuradhapura en het mooie Mihintale

Een 6-uur durende bus reis

DCIM100GOPROGOPR1615.

Rugzak klaar, gepakt en gezakt, dag gezegd tegen Gerry en klaar om nieuwe avonturen te beleven. De tuktuk chauffeur gelinkt aan ons hotel was zo vriendelijk om samen met ons te wachten op de expressbus die ons rechtstreeks naar Anuradhapura bracht. Na 20 minuten was hij daar, onze rugzak werd in de koffer gesmeten en we konden opstappen. Gelukkig hadden we een plaatsje om te zitten want deze bussen razen aan een topsnelheid en met loeiharde muziek over de baantjes van het land. Wie wil opstappen, moet snel zijn want de bus stopt niet helemaal. Hop er op, hop er af en de kaartjesverkoper verkoopt kaartjes. Die kaartjes kosten helemaal niks! Zes lange uren op de bus kost je zo’n 300 rupees of 2 euro. En met een beetje geluk maakt de bus een kleine pauze. Ook deze keer: de bus stopte plots langst de baan en iedereen stapte af. We konden er toch niet zijn? Iemand op de bus hielp ons verder: “Het is lunchtime”! Een plasje voor wie geen wc papier gebruikt en een pikant hapje of een frisdrankje voor wie honger heeft.

REISTIP: Veel reisgidsen raden af om het openbaar vervoer te gebruiken in Sri Lanka omdat het te gevaarlijk is. Wij kozen ervoor om dit wel te doen en hebben er geen spijt van gehad! Op die manier reis je super goedkoop en ervaar je een leuk deel van het dagelijkse leven in Sri Lanka. De bussen rijden inderdaad heel snel, maar dat doen de auto’s even goed!

REISTIP: Mensen in Sri Lanka helpen je graag verder! Weet je niet welke bus je moet nemen en waar? Vraag het dan gerust even aan je hotelbaas of aan een local die op de bus staat te wachten!

Zo klonk het 6-uur aan een stuk op de bus! 🙂

You need accomodation?

Na en paar uur kwamen we aan in Anuradhapura. We hadden nog geen slaapplaats gekozen voor de komende dagen, maar hadden wel wat opties in het hoofd. We zouden wel beslissen als we er waren. Toen wisten we duidelijk nog niet hoe snel de tuktuk chauffeurs zijn. “Hello sir, you need accomodation? No thanks, we’re just looking. I know good accomodation, only 1500RS (10 euro), no thank you.”. Terwijl we probeerden om iets te vinden op Booking.com las de tuktuk chauffeur met veel plezier mee! “Levis place? Oh i know!  I take you there.”. Ondanks de twijfel reden we mee, de chauffeur  zou ons eerst naar een goed hotel brengen en als het ons niet beviel konden we iets anders kiezen. We bekeken de iets wat triestige kamer even en besloten om het toch maar te doen. Het hotel heette Travel Lodge Lake View en stelde echt niks voor. Het muggennet kon elk moment op je hoofd vallen en de afvoer van de lavabo liep recht naar de douche. Er was ook geen “lake view” te bespeuren. Tja, op onze kamer gingen we toch niet zitten, we hadden nog zoveel te ontdekken! Onder andere het prachtige Mihintale! Lees wat verder en ontdek deze magische plaats!

REISTIP: Wij besloten om enkel onze 1ste nacht te boeken en dit gaf ons heel veel vrijheid tijdens onze reis. Sri Lanka lijkt ver, maar ook hier zijn websites als TripAdvisor en Booking.com alomvertegenwoordigd. Maak er dus ook gebruik van! Lees de reviews van anderen en maak je host gelukkig met een goede review als hij die verdient. Je kan hen geen groter plezier doen! Het lijkt misschien wat eng om niets op voorhand te boeken, maar dat is het helemaal niet! Wij gingen tijdens het laagseizoen (september), in het hoogseizoen boek je misschien beter wat meer op voorhand!

Mihintale

SONY DSC

SONY DSCSONY DSC

Die avond reden we met de tuktuk naar Mihintale: een klein en wondermooi tempelcomplex boven op een berg waar ook een oud rotsklooster te bezichtigen was. We namen een gids die ons verhalen vertelden over de oude monniken en over zijn thuis, net onder de berg. We genoten van een prachtig uitzicht en onze gids nam ons mee naar een stil plekje waar we wegdroomden bij zonsondergang op de tonen van fluiten en trommels.

Mihintale zal steeds een van onze mooist bezochte plekjes blijven tijdens onze reis. We waren super tevreden over onze gids en gaven hem dan ook 20 euro, wat veel geld is in Sri Lanka. Uit dank nam hij ons mee naar een plaatselijk cafeetje waar we een theetje dronken en genoten van een  soort maïs- en kroepoekachtig koekje. We stopten nog aan de alcoholshop voor een fles Arak – dit is de plaatselijke vodka – en gingen terug naar het hotel waar we iets te eten kregen.

REISTIP: Vind je op TripAdvisor een leuke uitstap, maar weet je niet hoe je er moet geraken? Vraag meer informatie aan je hotel. Ze helpen je sowieso verder en hebben steeds een tuktukchauffeur beschikbaar. Neem je liever het openbaar vervoer, en stond het bijvoorbeeld op TripAdvisor dat het mogelijk is, maak hen dan heel duidelijk dat je de bus wilt nemen. Hoogstwaarschijnlijk zeggen ze “No, no, there are no busses” of “No, tuktuk is much cheaper”. Wees duidelijk dat dit je voorkeur draagt en dat je op de hoogte bent van het bestaan van de bus en van de uren, dan helpen ze je wel verder!  Veel hotels gaan een samenwerking aan met een aantal vaste tuktukchauffeurs, daarom hebben ze veel liever dat je met een tuktuk op stap gaat in plaats van met de bus.

REISTIP: Neem af en toe een gids! Door een gids te nemen, leer je echt de verhalen kennen achter de oude ruïnes! Spreek wel goed af op voorhand wat je zal betalen zodat er achteraf geen discussies van komen. 🙂 Dit geldt eigenlijk voor zowat alles in Sri Lanka! Wij namen een gids in Mihintale en in Rigigala Forest Monestery! 

IMG_7605[1] IMG_7608[1]

 

Deel deze post!
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Tumblr0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *