Brief van een hopeloze sollicitant

Jonge enthousiasteling op zoek naar een nieuwe job

coffee-1128136_1920

Beste,

Er is geen erger bestaan als dat van een sollicitant. Ik geef toe, ik overdrijf, er zijn veel ergere dingen in het leven, maar op dit moment voelt het wel zo aan.
Na mijn studies aan de Universiteit Gent als communicatiewetenschapper en journalist, werd ik op het werkveld gesmeten. Dit smijten leunt jammer genoeg dichter aan bij de letterlijke vertaling van het woord dan bij de figuurlijke versie. Daar sta je dan, met je diploma in de hand en veel dromen in je hart. Vele stages heb ik gedaan, verplichte maar ook vrijwillige om ervaring op te doen in het werkveld. Laat dat nou het punt zijn waar het schoentje knelt: ERVARING.

Ervaring ontbrak me in ieder geval in het solliciteren. Na 19 jaar studeren – tja ik reken de kleurterklas er lekker bij – wist ik voor geen meter hoe ik dat moest aanpakken. Nochtans dacht ik steeds dat je studies je kennis verrijken, maar je uiteindelijk ook werd voorbereid op een functie in het werkveld. Hmm, kennis dat had ik, van nuttige en minder nuttige zaken. Interessante maatschappelijke ontwikkelingen, politiek, communicatie, maar ook de geschiedenis van de faxmachine kon ik nog vertellen! HOERA! Maar solliciteren? Ach nee, daar wist ik helemaal niks van! Dat vonden mijn scholen niet interessant genoeg, maar de faxmachine dat wel!

Na vier maanden en een licht trauma vond ik mijn eerste job. Ik vermoed dat ik ook wel wat geluk heb gehad. Je moet weten dat er steeds gevraagd wordt naar minimum 2 jaar ervaring. Wat, wacht! Twee jaar? Het valt wat moeilijk te begrijpen als je net van de schoolbanken komt en je geprobeerd hebt om zoveel mogelijk stage te lopen. Ja die stage tellen plots niet meer mee. Het is een ware kwelling dat solliciteren. Een constante druk die ergens achter je aanloopt en fluistert “psst, je hebt nog geen job, je komt in de problemen”.  

Volwassenen kunnen er vaak op hameren dat jongeren een stressloos leven hebben, de mooiste tijd die er bestaat! Ja het is een mooie tijd, maar geen stress? Are you kidding me? Natuurlijk hebben we stress! Mijn kleine zus van 13 heeft zelfs stress als ze elke avond tot 19.00u zit te studeren om al die informatie, toch zeker voor 2 dagen, op te slaan. Tijdens de blok op hogescholen en universiteiten vliegen de cursussen open in december omdat er voordien geen tijd was door alle taken en opdrachten, papers en masterproeven. Even alle informatie in die kleine of grotere hersens rammen, en nadien diezelfde info het liefst van al zo snel mogelijk vergeten. Stress, stress, stress. Gelukkig heb je de steun van je ouders, kennissen en vrienden: “Ach je kan het wel, het is al altijd gelukt dus het gaat nu ook sowieso super goed zijn”. Zie ik daar een lichte druk? “Ach eens falen af en toe kan geen kwaad” mag af en toe de revue passeren🙂

Vandaag is het weer zo ver! Jammer genoeg moet ik weer op zoek naar een nieuwe job. Niet omdat ik het niet goed deed, wel omdat het even niet haalbaar was om mij in dienst te houden. Weer word ik in de zoektocht gesmeten, nu als jongeling met beperkte ervaring. Nog steeds gepassioneerd door het leven, door media en door alles wat met communicatie te maken heeft. Nog steeds opzoek naar een job die me uitdaagt, die me voldoening geeft en waar ik me volledig in kan smijten. Ik heb veel bijgeleerd en ik sta veel verder dan toen ik net afstudeerde, maar dat maakt voor velen niet het verschil. Vanaf dag 1 moet je aan alle voorwaarden voldoen of ze beantwoorden niet eens je mail. Het stressmannetje loopt alweer achter me aan en ik pluis weer websites af om mails te sturen die onbeantwoord blijven. Sta me toe om even de frustraties van me af te schrijven, morgen gaat het weer beter en vandaag heb ik toch alweer 1 mail verstuurd! HOERA! 🙂

Herken je jezelf in deze situatie? Ik ben benieuwd naar jouw mening!

 

Jobaanbiedingen zijn altijd welkom via een gele postkaart t.a.v. “Hopeloze Sollicitant”.

Enkel in noodsituaties kan u mij ook contacteren via het contactformulier op deze blog.

 

Liefs,

Febe

 

Deel deze post!
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Tumblr0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *